5 Weekendenswingen inRivierenland
Zoek op een van onderstaande filters

Sint – Lambertuskerk

Sint – Lambertuskerk Website

Markt 4
Buren

De Sint-Lambertuskerk is de protestantse kerk te Buren gelegen aan de Markt bij de Peperstraat in het midden van het stadje.De kerk werd in 1367 gesticht als een kapel en in 1395 als parochiekerk genoemd naar de heilige Lambertus. De Utrechtse bisschop Frederik van Blankenheim gaf in dat jaar toestemming aan de gelovigen te Buren een zelfstandige parochie te vormen in de Lambertuskerk.

Restauratie van de kerk
In de 15de eeuw werd de kerk uitgebreid met zijbeuken en een nieuw hoofdkoor en kreeg hij zijn huidige gedaante. De kerk heeft een toren in met een bovenbouw in renaissancestijl, die werd gebouwd door Alessandro Pasqualini en Pieter Post. De kerk is in de periode 1973 tot 1980 gerestaureerd. De kerktoren werd in 1990 gerestaureerd. Het Bätzorgel dateert uit 1852.

Willem van Oranje trouwde op 8 juli 1551 zijn eerste vrouw Anna van Buren in deze kerk, toen nog in de rooms-katholieke ritus. Het derde kind van Willem van Oranje Maria van Buren is in 1616 (gereformeerd) begraven in de tombe onder het koor. Zij is de stichter van het weeshuis te Buren.

Willem de Zwijger
Sinds mei 2003 staat er ook een bronzen standbeeld voor de kerk, een familietafereel: Anna van Egmond-Buren en haar kinderen Philips Willem en Maria nemen afscheid van Willem de Zwijger. Anna en Willem trouwden op 8 juli 1551 in Buren, in deze zelfde Lambertuskerk. De bisschop van Keulen zegende het huwelijk in.
Dankzij deze echt mogen koningen en koninginnen van Nederland titels voeren zoals gravin van Buren en baron van Grave, IJsselstein en Cranendonk. Destijds allemaal ingebracht door Anna van Buren.

Bezoek de kerk
De historische Lambertuskerk, met het Oranje-graf, het Bätz-Witte orgel, het Berghuijs-raam, etc., is open voor bezoek van dinsdag t/m zaterdag van 13.30 uur t/m 16.00 uur in de periode april/september.

St. Lambertuskerk - Muzikale Monumenten
×