5 Weekendenswingen inRivierenland
Zoek op een van onderstaande filters

Sint- Maartenskerk Zaltbommel

Sint- Maartenskerk Zaltbommel Website

Kerkplein 1
Zaltbommel

De Grote – of Sint Maartenskerk in Zaltbommel behoort tot de best bewaarde voorbeelden van de Nederrijnse late gotiek, een bouwstijl die voorkomt langs de Rijn, van het Duitse Xanten stroomafwaarts tot Zaltbommel. Het ontwerp is naar men aanneemt van de in Zaltbommel geboren Gisbert Schairt. Zowel toren als kerk zijn grotendeels in de 15e eeuw gebouwd. De kerk deels op het koor tegen een ouder kerkgebouw.

De toren
De omstreeks 1500 voltooide toren van de kerk steekt hoog boven geboomte en bebouwing van de stad uit en is al van verre zichtbaar. Hij is opgebouwd uit vijf geledingen en was aanvankelijk met een ca. 30 meter hoge gotische spits bekroond. Toen was hij ca. 100 meter hoog. Blikseminslagen veroorzaakten in 1538, 1545 en 1546 schade aan kerk en toren. De spits werd vervangen door een kleinere spits in renaissancestijl. Bliksem verwoestte in 1696 ook deze spits. Sindsdien heeft de toren geen spits meer.

Stichting Sint Maarten
In 1988 werd een Stichting Sint Maarten opgericht, die tot doel heeft: de instandhouding, de exploitatie en de bevordering van de belangstelling voor de Grote- of Sint Maartenskerk en -toren. Dankzij een groot aantal vrijwilligers van de Stichting is het kerkgebouw ook door de week opengesteld voor bezichtiging, bezoek en torenbeklimming. In de Grote- of Sint Maartenskerk worden ’s zomers regelmatig concerten gehouden.

×