5 Weekendenswingen inRivierenland
Zoek op een van onderstaande filters

Gasthuiskapel

Gasthuiskapel Website

Gasthuisstraat 34
Zaltbommel

De Gasthuiskapel is een prachtig gelegen pand uit 1316 in het centrum van Zaltbommel.
De kapel is door haar de bijzonder goede akoestiek een begrip bij liefhebbers van kamermuziek.

De Gasthuiskapel deed oorspronkelijk dienst als ziekenzaal en kapel. In de 15e eeuw vond er een scheiding van functies plaats. De functie van gastenverblijf en ziekenzaal werd verplaatst naar een gasthuisgebouw in de Kerkstraat en de functie van kapel bleef bestaan in de huidige Gasthuiskapel. In de loop der eeuwen heeft de kapel bovendien nog dienst gedaan als slagerij, vleeshal, paardrijschool, kapel en legering van troepen. In 1845 werd de kapel gekocht door Stichting het Groote Bommelsch Gasthuis en verbouwd tot ziekenzaal. Omstreeks 189 5was een verbouwing nodig van het Groote Bommelsche Gasthuis, zoals de instelling sinds 1892 heette. Hoofdgebouw, de kapel en de huizen aan de Oude Vischmarkt worden tot een geheel samengevoegd en als ziekenhuis gebruikt

In 1958 werd de kapel in gebruik genomen als polikliniek van het ziekenhuis, waarna in 1969 het ziekenhuis werd vervangen door een verpleeghuis. In 1996 werd de verpleeginrichting gesloten en, terwijl het gehele Gasthuiscomplex werd verbouwd tot appartementen, bleef de polikliniek in de kapel.

In de winter van 2004-2005 vond een uitgebreide restauratie plaats. Hierna doet de kapel onder meer dienst als tentoonstellingsruimte en dependance van het Maarten van Rossummuseum in Zaltbommel. Door de bijzonder goede akoestiek is de kapel uitstekend geschikt voor (kamer)muziekconcerten. Het Emmy Verhey Festival o.a. vorm hierin een jaarlijks terugkerend hoogtepunt.

 

 

×