5 Weekendenswingen inRivierenland
Zoek op een van onderstaande filters

Fort Vuren

Fort Vuren Website Fort Vuren facebook

Waaldijk 29
Vuren

Fort Vuren is een fort dat onderdeel uitmaakte van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, en is gelegen in Vuren in de gemeente Lingewaal in de Nederlandse provincie Gelderland.
Het fort werd in 1844 gebouwd aan de Waaldijk, het diende ter bescherming van Gorinchem en om te voorkomen dat de vijand naar het westen trok. In 1847-1849 werd er bovenop het fort een bomvrije toren gebouwd. Er werd een gracht om de toren gegraven, waarna deze alleen nog maar via een ophaalbrug te bereiken was. In 1873-1879 werd de bomvrije toren weer afgebroken, omdat hij te kwetsbaar was. In het noordelijke deel van het fort werd een bomvrije kazerne gebouwd.

Het fort bij Vuren zou gebruikt worden tijdens de verschillende mobilisaties en kreeg in 1940 een Duitse luchtaanval te verwerken. Het bleef in Duitse handen tot de laatste dagen voor de bevrijding en zou daarna dienstdoen om verschillende ‘foute’ Nederlanders uit de regio te interneren. De Tweede Wereldoorlog bracht het dorp gevechtshandelingen, polderinundaties, gesneuvelde Vurense soldaten, een op een woonhuis neergestort vliegtuig waarbij een vader en twee dochters omkwamen en enkele neergeschoten vliegtuigen met een Poolse en een Nieuw-Zeelandse piloot, waarvan de laatste in Vuren werd begraven.

Tegenwoordig is Fort Vuren is een echte pleisterplaats aan de rivier de Waal. Gastheerschap is van groot belang. Fort Vuren is voor de rustzoeker die kan hier volop genieten van eenvoudige producten met smaak gemaakt, zittend op een heerlijk terras onder de bomen. Het is ook mogelijk om te blijven slapen op Fort Vuren.

Fort Vuren - Muzikale Monumenten
×