5 Weekendenswingen inRivierenland
Zoek op een van onderstaande filters

De Verdraagzaamheid

De Verdraagzaamheid Website

Waalkade 6
Zaltbommel

Op een magnifieke locatie aan de Waalkade in Zaltbommel vindt u Grand-Café – Brasserie – Restaurant De Verdraagzaamheid. Ons authentieke pand heeft een metamorfose ondergaan. U bent van harte welkom om de unieke Bourgondische sfeer te beleven tijdens een heerlijke lunch in onze brasserie of diner in ons restaurant.

De Verdraagzaamheid is een oud sociëteitsgebouw. Op 21 mei 1803 besluiten 26 vooraanstaande inwoners van Zaltbommel tot het oprichten van een sociëteit. Een naam heeft de sociëteit nog niet. Pas bij het 25-jarig bestaan in 1828 wordt de naam ‘De Verdraagzaamheid’ ingevoerd.

Tot 1869 komen de leden bijeen in het Stadskoffiehuis. Omdat men niet tevreden is over deze locatie wordt besloten om een eigen gebouw te stichten. Benjamin Frederik David Philips belast zich met de financiering van de bouw. Francois de Virieu wordt voorzitter van de bouwcommissie en stadsarchitect A.M.A. Gulden tekent voor het ontwerp. De bouw verloopt spoedig en op 2 oktober 1871 kan voorzitter Bernard van Merlen het nieuwe gebouw in aanwezigheid van 56 leden openen. Bouw en inrichting hebben circa 18.000 gulden gekost. In de oostgevel van het gebouw wordt een steen aangebracht met de naam van de bestuursleden en de architect.

Vijf jaar na de opening overlijdt Francois Willem de Virieu die zesenzestig jaar lid is geweest. Hij is een typerend voorbeeld van het ledenbestand dat leden van alle vooraanstaande families uit Zaltbommel telt zoals Van Benthem van den Berg, Vermeulen, Thooft, Philips, Blomhert, Lenshoek en Van de Garde. Uit hun midden komen de stadsbestuurders en regenten van instellingen als het Grote Bommelsche Gasthuis, het Oude Mannen en Vrouwenhuis en de Maatschappij tot Nut van het Algemeen. De afstand tussen de leden en het grootste deel van de Zaltbommelse bevolking blijkt uit het feit dat de voordeur uitsluitend mag worden gebruikt door leden en personeel van de sociëteit. Anderen die het café op de benedenverdieping willen bezoeken moeten gebruik maken van een deur aan de oostzijde van het gebouw (nog steeds zichtbaar). Tot ver in de twintigste eeuw vormt het ledenbestand een afspiegeling van de bovenlaag van de bevolking van de stad, met enkele leden van buiten zoals burgemeesters en steenfabrikanten.

Verdraagzaamheid - Muzikale Monumenten
×