5 Weekendenswingen inRivierenland
Zoek op een van onderstaande filters

Binnenstad Culemborg

Binnenstad Culemborg Website Binnenstad Culemborg facebook

Kerkstraat 4
4101 CB Culemborg

De pianowandeling vindt plaats in diverse monumentale locaties in de binnenstad van Culemborg. Het openings- en slotconcert vindt plaats in de Grote of Barbarakerk.
De Grote of Barbarakerk (Grote Kerkstraat 4) is een historisch kerkgebouw van het begin van de 14e eeuw. In de loop der jaren is het vele malen uitgebreid. In 1654 is het uitgebrand en weer opgebouwd. Van 1963 tot 1968 is het gerestaureerd onder supervisie van Monumentenzorg.

Het bezit veel interessante beziens¬waardigheden, waaronder twee historische orgels, zeven koperen kronen, een gebeeldhouwde kansel, prachtig avondmaalszilver, een zilveren doopbekken en een marmeren grafmonument uit 1745.

Aan de zuidkant van het koor zijn twee boven elkaar gelegen kamers aangebouwd: de consistoriekamer en de bovenconsistorie. In de ‘Librije’ is het kerkelijk kantoor gevestigd. Ook bevindt zich daar de archiefzolder. In 2000 zijn de bijruimtes vernieuwd en uitgebreid met een trappenhuis en een nieuwe keuken (in de glazen hal). In 2004 zijn de muren van de kerkruimte gerestaureerd.

Gewijd aan de Heilige Barbara
Zoals in de naam al ligt besloten is de kerk gewijd aan de Heilige Barbara. Zij is niet de enige kerk in Culemborg die deze naam draagt. Ook de Oud Katholieke kerk en de Rooms Katholieke kerk zijn aan dezelfde heilige gewijd en dragen ook haar naam.

Grote of Barbarakerk Cborg - Muzikale Monumenten
×